Stap in de wereld van technisch talent met het Junior Praktijk Programma

In juni 2023 hebben we samen met een team van partners in Zeeuws-Vlaanderen een spannende reis gelanceerd: het Junior Praktijk Programma (JPP). Onze missie? Niets minder dan het koesteren en ontwikkelen van uitmuntend technisch talent in de regio.

In de hedendaagse wereld waarin technologische vooruitgang overal om ons heen is, wordt het vinden van technisch talent steeds uitdagender. Het JPP-Programma, een ambitieuze pilot in samenwerking met onderwijsinstelling Scalda, is ons antwoord op deze groeiende behoefte. Samen met industriepartners - Cargill, Elopak, Yara Sluiskil, Zeeland Refinery, Trinseo, EPZ, en ICL-IP Terneuzen B.V. - nemen we de uitdaging aan om in de komende jaren technische talenten te ontdekken en op te leiden. Onze droom? Een vliegende start voor het programma, zodat we het verder kunnen uitbreiden naar de hele provincie Zeeland en regio West-Brabant, in samenwerking met nog meer inspirerende bedrijven.

Zoals Tabita Verburg, projectleider van JPP Dow, treffend zegt: "Het JPP-Programma brengt passie, ambitie, kansen en toekomst samen voor alle studenten, het onderwijs en de industrie. Het JPP-Programma is niet zomaar een opleiding; het is een kans voor alle deelnemers om hun potentieel te ontdekken en verder te ontwikkelen, en zo gezamenlijk te bouwen aan een veelbelovende, duurzame toekomst in de wereld van technologie & innovatie."

Maar wat houdt het JPP-Programma eigenlijk in?
Het betreft een vierjarige BOL-opleiding voor Procestechniek & Maintenance op niveau 3 en 4, toegankelijk voor studenten vanaf 16 jaar. Wat deze opleiding zo aantrekkelijk maakt, is dat studenten naast hun reguliere opleidingstraject ook waardevolle werkervaring opdoen. Dit gebeurt door middel van 'apprentice' dagen, waarbij ze in een nagebootste bedrijfsomgeving activiteiten uitvoeren, knowhow opdoen, vaardigheden ontwikkelen, hun werk evalueren en reflecteren op hun prestaties. Bovendien krijgen ze wekelijks de kans om praktijkervaring op te doen en zullen er gedurende de opleiding langere periodes zijn waarin ze meerdere dagen op locatie werken. Tijdens deze 'BPV' (beroepspraktijkvorming) periodes worden ze begeleid door ervaren professionals die instructies geven, observeren en waardevolle feedback geven.

Pieter Smet, Senior Operations Leader bij LHC, benadrukt: "Dankzij de vernieuwde opzet van het programma, verwachten we dat minder studenten zullen afhaken tijdens hun opleiding. Studenten krijgen namelijk de vrijheid om zelf bedrijven te kiezen waar ze het programma willen volgen.”

Hierdoor kunnen ze de branche verkennen, diverse ervaringen opdoen en ontdekken met welk bedrijf ze het beste matchen. We zorgen ervoor dat ze een realistisch beroepsbeeld krijgen door vroeg in hun opleiding in het werkveld aan de slag te gaan, wat hun kansen op een mooie carrière na het afronden van de opleiding aanzienlijk vergroot.

Klaus Praet, Senior Talent Acquisition Specialist: "Dit programma belooft een spannende reis te worden voor alle betrokkenen. Samen met onze partners zullen we de studenten begeleiden op hun reis naar een veelbelovende toekomst, waarbij we de brug slaan tussen school en de praktijk." 

Op 28 september verwelkomden we alle deelnemende studenten: hun eerste bedrijfsbezoek bij Dow Terneuzen, waar ze worden meegenomen in de boeiende wereld van de chemie. Vervolgens staat op 5 oktober een officiële kick-off gepland, georganiseerd door Scalda en alle partnerbedrijven. Vanaf dat moment gaan de studenten daadwerkelijk aan de slag met hun opleidingstraject.

Meer weten over het programma? 

Klik hier

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.