De wil om plastic beter te recyclen is er, maar vraagt inspanning van iedereen.

Hoe maak je plastic nog meer recyclebaar?
Dagelijks scheiden we ons plastic afval. Daarmee maken we mogelijk dat het gerecycled kan worden. Toch is het percentage dat gerecycled wordt nog erg laag, want slechts 13% van al het plastic afval dat in de container terechtkomt, wordt hergebruikt. Onze collega Jaap den Doelder, ook hoogleraar aan de TU Eindhoven, legde onlangs bij het tv-programma Atlas uit hoe we het scheiden en recyclen van plastic afval nog beter kunnen doen. Dat het recyclepercentage zo laag is, komt met name doordat er verschillende soorten plastics op één hoop terechtkomen. Jaap legt uit: “Als je al het plastic afval op één hoop gooit – los van de statiegeld flessen – dan krijg je een gemiddeld product met gemiddelde eigenschappen. Dat is niet goed, want je kan er alleen dikwandige producten van maken, zoals bermpaaltjes of bankjes in parken.”

Zwevend scheiden
Door afval beter en op een andere manier te scheiden, kun je er meer verschillende producten van maken. Op dit moment wordt daar veel onderzoek naar gedaan. In de uitzending laat Atlas een korte reportage zien van hoe plastic gescheiden kan worden door het te laten zweven. Dit wordt gedaan door plasticdeeltjes te laten vallen in een bak met een magnetische vloeistof. Hierdoor gaan de plasticdeeltjes met dezelfde massadichtheid op een andere hoogte zweven dan de plasticdeeltjes met een andere massadichtheid.

De oplossing
“Stoppen met scheiden is niet de oplossing”, volgens Jaap. “Plastic is overal om ons heen en dat heeft een reden. Het CO2 verhaal van plastic is erg positief, omdat plastic een dun materiaal is om een bepaalde functie uit te oefenen. Wat we vergeten zijn, is om na te denken over een tweede of derde leven: het recyclen van plastic.”

Welke oplossingen er zijn?
“Eerst hergebruiken waar mogelijk en daarna recyclen. Nu recyclen we op een mechanische manier waarbij we de plastic snippers die na het sorteren overblijven omsmelten tot een nieuw product. De moleculen van de plastic snippers blijven lang, maar er zijn verontreinigingen waardoor de kwaliteit niet altijd goed is. Via chemische recycling kunnen de moleculen wel korter gemaakt worden. Het vereist wel wat meer energie, maar uiteindelijk ontstaat er door deze chemische processen een soort olie. Van die olie kunnen we weer plastic maken, die ook hoger van kwaliteit is”, legt Jaap uit.

Bekijk de uitzending met Jaap hier: https://www.npostart.nl/hoe-maak-je-plastic-100-recyclebaar/01-12-2021/POMS_NTR_16716498

Project status

Status

Voltooid

Meer info

Evenementen

Bekijk alle evenementen waar Dow aanwezig is, of door Dow georganiseerd worden.